Je hebt de blogpost van Sara misschien al gelezen. Haar basisuitrusting? Een smartphone! Wat? Ja een smartphone! Rekening houdend met de gouden tip die Jochem je al gaf, kan je dus best mooie foto’s nemen met een smartphone. In dit artikel geef ik je nog enkele andere voorbeelden en daag ik je uit! Lezen dus!

 

Smartphone fotografie – nieuw begrip in de klassieke digitale wereld

Vroeger moest je een spiegelreflexcamera hebben om analoog toch foto’s te kunnen nemen. Nadien kwamen de gesofisticeerde compactcamera’s.

Weer wat later had je de digitale revolutie. Zowel in reflexcamera’s als in compactcamera’s.

Dan waren het de eerste gsm’s waarmee je foto’s kunt nemen.

Tegenwoordig spreken we zelfs niet meer van een gsm maar van een smartphone. Je kan er zoveel meer mee!

Zelfs foto’s nemen. Is dit het tijdperk van de smartphonefotografie? Een nieuw begrip in de “klassieke” digitale wereld?

 

Opkomst van Instagram, Twitter, Facebook, Pinterest, en andere applicaties

Met de komst van verschillende applicaties zoals Instagram, Twitter, Facebook, Pinterest en zovele andere app’s is er misschien wel een nieuw tijdperk aangebroken. Dat van de smartphonefotografie.

Een smartphone heb je altijd op zak. Geen gedoe meer met belichting, lensen, SD kaartjes, bewerkingsprogramma’s,…. Alles zit erin. Of er bestaat wel een app voor.

Je neemt een foto. “Klik”. Je past er een standaard “ontwikkeling” op toe en hup, je hebt jouw foto. Modern. Vlot. Snel. No time to waste.

 

DOKA – euh? Is dit de nieuwe app van Apple?

Neen. Helemaal niet.

Ik dateer nog van de ouderwetse DOKA. En DOKA staat (voor de digitale analfabeten onder ons) voor niet minder dan “donkere kamer”.

En die DOKA heeft dan weer niets te maken met een donkere kamer die je je kan inbeelden uit “50 tinten grijs”…. Neen! Die donkere kamer had alles te maken met het ontwikkelen van jouw foto.

Je moest in het donker zitten om een filmpje en de afdrukken te ontwikkelen en resultaat te zien.

En dat heb je allemaal niet meer nodig met de smartphone fotografie.

 

Eerlijk. Er is plaats voor smartphone fotografie

En dan moet ik eerlijk toegeven, er is plaats voor smartphone fotografie! Ook al zal ik nu wel alle professionals over mijn dak krijgen. Inclusief mezelf :-)

Maar er is wel plaats voor smartphone fotografie.

Ik nam deze foto’s afgelopen zomer. Ik ontwikkelde ze zelf. Niet meer in mijn donkere kamer (DOKA), maar direct op mijn smartphone.

Geen gedoe meer met chemicaliën. Geen gedoe meer met Fotoshop of Lightroom. No nonsense. Direct ontwikkelen via de Iphone.

En wat een gemak.

  • Je ziet direct het resultaat
  • Je kan wissen of annuleren zonder dat het je tijd of geld kost
  • Je kan het direct “sharen”

Direct 3 voordelen.

 

Ieder nadeel heeft zijn voordeel (Johan Cruijf)

Zoals Johan Cruijf wel eens zei: “Ieder nadeel heeft zijn voordeel”. Hoe kan je dit nu interpreteren op smartphonefotografie?

Wel… je kon hierboven al drie voordelen lezen.

Maar er zijn ook nadelen bij smartphonefotografie:

  • Smartphone fotografie is voornamelijk goed voor digitaal gebruik (kleine resolutie)
  • Smartphone fotografie nodigt niet uit tot het maken van vergrotingen op echt fotopapier (omwille van de grote pixels)
  • Smartpone fotografie en de daarbijhorende apps geeft je niet de luxe en comfort om precies te ontwikkelen

3 voordelen en 3 nadelen bij smartphonefotografie. Wat wordt het?

 

En toch valt er iets voor te zeggen

Als je snel resultaat wilt, denk ik dat je je gading best kunt vinden bij smartphonefotografie. De beschikbare app’s geven je genoeg ruimte om al eigenzinnige fotografie te tonen.

Wil je daarentegen een huwelijksreportage maken, deelnemen aan een wedstrijd, reportage maken binnen portretfotografie, …. Dan ga je te kort schieten. Daarvoor gebruik je best nog jouw reflex of compactcamera. Je leert best ook de basisprincipes van fotografie. Enkel zo kan je meer halen uit jouw foto.

Lees de test van Jochem nog eens na. Hij vergelijkt zijn Nikon D7100 met zijn iPhone 6.

Back to basics. Maar daar kan volgens mij niets mis mee zijn.

Wil jijzelf jouw smartphonefoto’s kwijt? Zeg het ons en we posten ze voor jou! Wel vragen we je om wat meer uitleg. We willen enkel foto’s posten met een verhaal. Dit in alle eerlijkheid. Zonder vooroordeel! Tot gauw!

Comment