Het regent. Ik ben in Leuven en heb mijn fototoestel bij. Ik ken Leuven eigenlijk niet zo goed en wil me daarom niet al te ver van de auto begeven. Veel tijd heb ik niet. Misschien net genoeg om een kleine reportage in straatfotografie te doen. Het resultaat zijn 10 natte foto’s met een eigenzinnig verhaal.

 

Straatfotografie in Leuven

Leuven ken ik dus niet zo goed. Toch besluit ik een kleine wandeling te maken. Het regent. Er zal wel iets te beleven vallen. Het is de aanloop naar kerstmis. De winkels en straten ademen de kerstsfeer uit. Alleen voel je het minder. De regen zit daar voor iets tussen.

 

Ik wandel door een winkelstraat

Ik wandel door een winkelstraat en kom uit aan een kerk. Ik maak nog net het einde van een wekelijkse markt mee.

Vanonder de paraplu raak ik geboeid door de babbeltjes die de marktkramers nog slaan met hun laatste klanten. Perfecte scènes als je aan straatfotografie wilt doen.

 

Getuige van een vermeende diefstal

Een beetje verderop zie ik iets vreemd. Drie mensen zijn achter een groenten- en fruitkraam bezig van alles aan het wegnemen uit de opgestapelde kratten. Wat moet ik doen? Moet ik hen tegenhouden? Moet ik de marktkramer verwittigen?

Straatfotografie in Leuven - Moet ik de marktkramer verwittigen?

Ik besluit even te wachten.

Dan zie ik één van de dieven achter de toog van het kraam gaan en even babbelen met zijn collega. He is één van de uitbaters. Uiteindelijk blijkt dat hij aan het onderhandelen is met een ouder koppel om de resten van de groenten en het fruit op te kopen. Geen diefstal dus. Had wel spectaculair geweest. Getuige van een diefstal tijdens mijn reportage van straatfotografie in Leuven.

 

Terug naar de winkelstraat

Het is tijd om terug te keren. Ik wandel terug door de winkelstraat. Op weg naar de auto.

Ik zie twee dames druk aan het babbelen en discussiëren terwijl ze een sigaretje aan het roken zijn. Waarover zouden ze aan het praten zijn? De kerstaankopen? Ze zien me wandelen met mijn fototoestel en onbewust vragen ze me om hen toch te fotograferen. Zo een uitnodiging sla je natuurlijk niet af.

Straatfotografie in Leuven - 2 rokende dames discussiëren met elkaar over de kerstaankopen

 

Streetart van DINDIN in Leuven

Een beetje verderop zie ik een leuke streetart tekening. Een meisje dat de wereld toelacht. Een signatuur: DINDIN. Dat moet ik later even opzoeken. Heb ik hier een streetart tekening ontdekt van de nieuwe Banksy?

Terwijl ik me goed zet, wandelen twee jongens voorbij die het best grappig vinden om iemand met een kostuum door zijn knieën te zien gaan.

Bam! Jongens, jullie zijn mijn volgende modellen in mijn reeks over straatfotografie in Leuven!

Straatfotografie in Leuven - streetart tekening van Dindin - deze jongens vinden het best grappig

 

Het blijft regenen

Het blijft regenen en ik moet verder. Ik zie een moeder met haar twee kinderen schuilen. Ze eten hun broodje verder op in het portaal van een schoenenwinkel. Grappig, want de jongen ziet me en wilt poseren maar moet zich haasten omdat het beleg van zijn broodje dreigt te vallen. Zijn zus is iets gelatener.

Straatfotografie in Leuven - moeilijk lachen en poseren als het beleg van je broodje glijdt

Aan de overkant van de schoenenwinkel zie ik twee gekruiste benen. Ik probeer een foto uit waarbij je de persoon die voorbijwandelt niet meer ziet. Enkel de benen nog in de spiegel. Dit lukt me niet omdat er teveel volk is. Misschien eens uit te proberen op een ander moment.

Straatfotografie in Leuven - te druk om mijn idee te realiseren

 

Laat ons een selfie nemen

Ik moet verder en zie vlak voor een winkel van VAN’s twee jonge meiden staan die zich niets aantrekken van de regen. Zij willen een selfie nemen. Altijd grappig om foto’s van “selfie-nemende” mensen te nemen. Zalig onderwerp in straatfotografie. Zo ook deze keer hier in Leuven. Want vooraleer je goed op de foto staat voor je selfie, trek je best wel wat gekke bekken.

Comment