En toen ging het mis. Een reportage in straatfotografie in Boom. Meer zeg ik nu nog niet. Daarvoor moet je verder lezen.

Straatfotografie in Boom

Boom. Een kleine gemeente van nog geen 20.000 inwoners in de provincie Antwerpen. Boom is vooral gekend om zijn recreatiedomein De Schorre en het dance festival Tomorrowland. Maar ook om Music for Life, de Spartacus-run en zoveel andere leuke evenementen.

En toen dacht ik… laat ik eens een reportage straatfotografie in Boom doen…

Met straatfotografie in Boom gaat het mis

Met een reportage straatfotografie in Boom kan het toch niet mis gaan. Dat denk je toch. Niet?

Wel… en toch gaat het mis. Waarom?

Waarom gaat het mis met een reportage straatfotografie in Boom

Waarom kan het misgaan met een reportage straatfotografie in Boom? Heel eenvoudig. Omdat de mensen meewerken. Je zult het niet direct denken. Je zult het niet direct zien. Maar toch is het zo. De mensen in Boom zijn warm. Als je zelf open bent.

Tot tweemaal toe spreken de mensen in Boom me aan

Tot tweemaal toe op nog geen 20 foto’s toe spreken de mensen me aan. Is dit niet tegen alle regels van straatfotografie?

Op de eerste foto probeer ik een jong fietserskoppel in beeld te brengen terwijl ze even aan het bekomen zijn van een fietstocht in de Rupelstreek.

Tot deze frisse senior me voorbij wandelt, in de lens kijkt en nadien zegt: “Oow, sorry, ik wou uw foto niet verpesten, maar als ge wilt, moogt ge er ook een van mij nemen.”

Tja, dat laat je je als straatfotograaf niet twee keer zeggen. Ik neem dus een tweede foto. Ditmaal een portret. Straatfotografie in Boom is dus echt wel een beleving.

Ik wandel verder in Boom

Ik wandel verder in de rustige winkelstraten in Boom. Tot ik plots deze jonge dame tegenkom. Met haar hoed op haar hoofd is ze het gedroomd model van iedere straatfotograaf om een beeld te nemen met een rustige achtergrond.

Alleen dacht zij er niet zo over. Ze ontdekt me als straatfotograaf en vraagt of ze “er goed op staat”. Ik laat haar de foto zien en ze zegt me dat ze niet tevreden is.

Ik vraag haar de “scène” even opnieuw te doen waarna ze vriendelijk in de camera kijkt en lacht.

Dilemma. Is dit echte straatfotografie of niet?

Nu sta ik echt voor een dilemma. Is dit straatfotografie of niet? Twee “modellen” ontdekken me en vragen me om te poseren. Is dit nu straatfotografie of niet.

Wel eerlijk gezegd, ben ik er nu nog niet helemaal over uit. Ik wil hierover nadenken en je er de volgende keer opnieuw over vertellen. Dit moet bezinken. Mag je binnen straatfotografie contact hebben met je modellen of niet?

Een filosofische vraag over straatfotografie in Boom en ver daarbuiten.

Heb je er zelf een mening over? Zet het hieronder in een commentaar; Of reageer via onze Facebook-pagina. We stellen jouw mening binnen straatfotografie ten prijs.

Volg ons op Facebook of Twitter.

1 Comment